Home Vedische verhalen: Slijp de Bijl!

Vedische verhalen: Slijp de Bijl!

Er was eens een sterke man die bomen omkapte. Hij vroeg werk aan een houthandelaar en kreeg een baan aangeboden. Zowel zijn salaris als zijn werkomstandigheden waren zeer goed. Om deze reden was de sterke man vastberaden om zijn uiterste best te doen. Zijn baas gaf hem een bijl en liet hem het gebied zien waar hij zou werken. 

De eerste dag kapte de man achttien bomen om. Zijn baas was erg onder de indruk en zei, “Gefeliciteerd, ga zo door!” Door deze woorden was de man nog gemotiveerder en probeerde hij de volgende dag harder zijn best te doen, maar kapte hij enkel vijftien bomen om. De derde dag probeerde hij zelfs nog een tandje bij te schroeven, maar kapte alleen tien bomen om. Elke dag kapte de man minder bomen om. De man dacht in zichzelf, “Ik ben misschien wel mijn kracht aan het verliezen.” 

De man ging naar de baas en verontschuldigde zich door te zeggen dat hij niet begreep wat er aan de hand was. “Wanneer was het de laatste keer dat je je bijl geslepen had?,” vroeg de baas. “Geslepen?,” vroeg de man. Ik heb geen tijd om mijn bijl te slijpen, omdat ik het te druk heb met het omkappen van bomen!” 

Dit verhaal geeft ons leven in een notendop weer. We zijn soms zo druk bezig dat we geen tijd hebben om onze bijl te slijpen. De bijl staat voor de ‘realiteits-check’ en of we de tijd ervoor nemen om te bezinnen en te reflecteren. Tegenwoordig leven vele mensen in de waan van de dag, routinematig en streven we doelen na, maar vergeten we stil te staan bij het pad dat we bewandelen. We hebben weinig tijd over voor spiritualiteit of meditatie. Tijd voor reflectie zorgt ook voor de mogelijkheid tot ontwikkeling, tot leren en groeien. Als we onze bijl niet slijpen, zullen we zeer veel inspanning leveren, maar onze effectiviteit verliezen. Het slijpen van de bijl houdt tevens het opmaken van de balans in: maak je vooruitgang, stagneer je, of maak je juist achteruitgang. Wees daarom alert en schenk aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling, in het bijzonder je spirituele ontwikkeling. Dit vergt inspanning, net zoals we op andere vlakken inspanning leveren om te groeien en uiteindelijk de vruchten ervan plukken. Op deze manier zorg je ervoor dat de bijl altijd scherp geslepen is, en de bomen die je op je pad tegenkomt met groot gemak om kan hakken. Zo is vooruitgang op vele vlakken gegarandeerd.

Door: Publicatie-team Gaudiya Nederland

Author: Vijay Krsna