Vedische verhalen: Niemand wint, tenzij we allemaal winnen!
Eens was er een boer die maïs van superieure kwaliteit verbouwde. Elk jaar deed hij met zijn maïs mee aan de nationale jaarmarkt, waar hij met prijzen werd onderscheiden en faam verkreeg. Op een dag interviewde een journalist van de krant hem en kwam iets interessants te weten over de wijze waarop hij zijn maïs verbouwde.
De verslaggever ontdekte dat de boer zijn maïszaad met zijn buren deelde. “Hoe kunt u het zich veroorloven om uw beste maïszaad met uw buren te delen als zij elk jaar met uw maïs concurreren?” vroeg de verslaggever. “Waarom meneer?” vroeg de boer. “Weet u niet dat de wind het stuifmeel van de rijpe maïs mee laat waaien en het van veld tot veld verspreidt? Als mijn buren maïs van inferieure, ondermaatse en slechte kwaliteit verbouwen, zal de kwaliteit van mijn maïs door kruisbestuiving langzaamaan worden aangetast. Als ik goede maïs wil verbouwen, moet ik mijn buren helpen goede maïs te verbouwen.”
Moraal van het verhaal
De wereld is zo gecreëerd dat alle levende wezens naast elkaar kunnen bestaan en met elkaar dienen samen te werken om gemakkelijk te kunnen overleven. Als een van de wielen van een vrachtwagen besluit niet samen te werken, kan de vrachtwagen niet soepel rijden. Als een van de ledematen van ons lichaam besluit om te protesteren, wordt de functionaliteit van het hele lichaam verstoord.
De boer gaf een prachtig inzicht over de kwaliteit ‘verbinding’ in het leven. Zijn graan kan niet verbeteren, tenzij het graan van zijn buurman ook beter wordt. Dit is ook van toepassing in andere situaties van het leven. Wie ervoor kiest goed te leven, helpt ook anderen om goed te leven, want de waarde van het leven wordt bepaald door hoe we anderen inspireren en motiveren. En wie gelukkig wil zijn, helpt ook anderen gelukkig te zijn. Ware welzijn van een individu is afhankelijk van de verbinding die je maakt met jezelf, met ons naasten, de maatschappij en uiteindelijk ook moeder natuur. Wanneer we aandacht schenken aan deze aspecten en hier een balans in kunnen vinden, is er een werkelijke groei van kwaliteit in het leven.
Het is belangrijk om bewust de gedachte te omarmen dat we allemaal onderdeel zijn van een ecosysteem en ons eigen handelen altijd effect heeft. Hierbij is het van belang om niet alleen vanuit een “ego” perspectief te denken, maar de omslag te maken naar “eco”. Spirituele beoefening helpt om onszelf te ontdoen van het ego en op een natuurlijke wijze van perspectief te veranderen. Op het moment dat je zelf spiritueel groeit, groeien automatisch spirituele eigenschappen. Denk aan groei van compassie, vreedzaamheid en dienstbaarheid.
Kortom: Als we maïs of producten van goede kwaliteit willen verbouwen, wordt aangeraden om ook bewust te zijn van alle effecten van de omgeving en hierin slimme keuzes te maken waar iedereen voordeel van heeft. Zo bouwen we met z’n allen stap voor stap aan een betere wereld.
Bron: Vedische verhalen